Det finnes en type gluten-lignende protein i alle korn, også mais og ris, som kan gjøre enkelte personer syke.
Det kan være effektivt for gluten-intolerante å kutte ut hvete, men det tar kanskje ikke så lang tid før det kommer symptomer tilbake. Det kan være symptomer kommer tilbake fordi en reagerer på andre kornsorter enn hvete.
Har du eksem, astma, artritt, mageproblemer, fedme/oppblåsthet, eller svingende humør og angst med mer, kan det komme av at du spiser eller drikker noe kroppen ikke tåler eller kjenner igjen. Jeg tror at vi er forskjellige og har toleranse for forskjellige ting, men enkelte intoleranser kan gå i familier da man kan ha en genetisk predisposisjon. Det betyr at du kan få en reaksjon på enkelte stoffer, som gluten i maten.
Vår datter har tre alleler av et gen som kan gi gluten intoleranse. Hun fikk ME/kronisk utmattelse i 8 klasse etter en influensalignende episode –tror vi. Hun og jeg dro til Texas i fjor høst hvor hun ble utredet og det ble funnet muggsoppgifter, underskudd av vitaminer og mineraler og overvekst av uønskede bakterier i tarmen og sannsynlig gluten intoleranse. Genetisk så er hun predisponert for gluten intoleranse både fra meg og faren.
Hun brukte et halvt år på å sørge over at hun ikke skulle spise kanelboller igjen og deretter satte hun inn støtet og ble helt korn-fri. Etter tre måneder var energien blitt mye bedre, kanskje doblet, og hun var mye mindre trøtt. Nå går hun på en 10 ukers diett der hun ikke spiser sukker, korn, melkeprodukter, aspartam eller noen av de matvarene hun reagerte på eller drikker kaffe. Hun har fått en oversikt fra prøver som gir henne en formening om hva hun kan spise, hva hun bør spise en sjelden gang og hva hun må holde seg unna. Hun tar vitaminer, mineraler, probiotika og urtemedisin for å få en re-start på kroppen.
Allerede etter 3-4 uker har hun mye mer energi og virker glad og fornøyd og orker å være med venner i tillegg til å jobbe fullt. Fantastisk. Siden 9 klasse har hun ikke gjort så mye annet enn å gå på skole litt eller jobbet og deretter stupt i seng. Jeg er så stolt av henne og det er så godt for et mamma-hjerte å se at avkommet har det bra. Gluten og gluten-lignende matvarer må hun nok alltid holde seg unna, men etter hvert vil hun kunne introdusere andre matvarer igjen.
Jeg har selv gått korn-fritt litt over ett år og har hatt mange positive effekter av det. Det er ikke nødvendigvis dyrt når en ikke kjøper ultraprosesserte varer som skal være glutenfri og ikke egentlig er det likevel. Jeg gikk først ned 10 kilo i løpet av 6 måneder og det var helt greit, og så balanserte det seg til en grei vekt. Deretter merket jeg tydelig at hodet var klarere og jeg husket bedre. Magen fungerer som den skal og jeg er ikke lenger oppblåst med mye luft i magen. Jeg har avføring hver dag som er normalt i motsetning til før når jeg gikk kun to ganger i uken. Slike ting snakker vi ikke så mye om dessverre og da vet vi kanskje ikke helt hva som er normalt eller rett. En gang hver dag er mer rett enn sjeldnere i hvert fall.
I helgen og litt av forrige uke spiste jeg matvarer med gluten og i dag er ikke en god dag. Tilbake til diett som gjør meg godt.
Sammen med datteren min jobber jeg med å finne ut hva som kan passe for oss å spise. Det er utfordrende å kjøpe noe i butikken som er ferdig, prosessert, fordi det inneholder stort sett noe vi ikke tåler. Peppermakrell i olje går fint, egne bakte frøknekkebrød går fint, søtpotet i alle varianter og det meste av kjøtt og fisk. Vi prøver oss frem heretter og ser hva vi tåler. Det jeg kjenner at jeg savner mest er konsistensen på brød, men jeg savner ikke suget i magen, kvalmen og turene på do etter å ha spist det. I tillegg kjenner jeg at jeg får migrerende smerter i ledd. Litt i en hofte, så en albue og så blir det borte når jeg kutter ut det jeg reagerer på. I tillegg spiser jeg melkeprodukter nå, mens datteren min må vente noen uker med det. Hun vil gjenintrodusere det når hun er ferdig med kuren.
Mine frøknekkebrød inneholder: gresskarfrø, sesamfrø, solsikkefrø, linfrø og husk/psyllium, salt og vann. Jeg har og i chiafrø av og til, men er forsiktig med det da det inneholder oxalsyre som kan gi leddsmerter som jeg har/har hatt. Hvis jeg får tak i så har jeg også i hirseflak, men det selger de ikke i butikken min mer og det smaker litt bittert.
Hvis du vil diskutere diett eller intoleranser med meg, så kan du komme til meg eller vi kan ta et nettmøte en dag. Kanskje kan vi finne en smart vei å gå for å finne ut litt mer om det for deg.
Jeg syns du fortjener å ha det bra.
Klem
Helene