De fleste kornsorter vi kjenner inneholder gluten, så det er ikke sikkert at det er nok å spise glutenfrie prosesserte matvarer. Det kan være gluten i dem også.
Gluten er et protein som finnes i hvete, bygg, rug, havre, hirse, ris og mais med fler, som mennesker kan reagere på hvis de er genetisk predisponert for det. Altså noen kan ha har arvet en mulighet for å reagere på gluten. Funn av genotype DQA1 og DQB1 i DNA betyr at en er predisponert for å reagere på Gluten. Det er varierende mengde av glutenprotein i de forskjellige kornsortene, men det er noe i alle. Hvis du lider av en uforklarlig sykdom som migrene, hodepine, oppblåsthet, tretthet, vonde ledd, vonde muskler og andre vondter, så kan det hende at du spiser noe du ikke tåler og å fjerne gluten fra kosten bør vurderes. Det kan være gluten eller noe annet du ikke egentlig tåler uten å forstå at det kommer fra noe du har spist. Vi er forskjellige individer og tåler forskjellige ting. I min leting etter hjelp til min datter med migrene og ME/kronisk utmattelse fant vi Dr. Peter Osborne etter å ha lest boken om Maren Angeltveit. Dr. Osborne har skrevet boken, No Grain, no pain som omhandler temaet. Det er varierende informasjon på nettet. Ta inn det du vil, tro på det du vil, men husk at en sannhet i dag er ikke sikkert at er en sannhet i morgen.
Under er en liste over hvor mange prosent av totalt protein som er gluten i de forskjellige kornsorter som er vanlig brukt i vårt kosthold.
Korn: Hovedform av gluten og prosent av total protein:
Hvete Gliadin 69%
Rug Secalin 30-50%
Bygg Hordein 46-52%
Havre Avenin 12-16%
Hirse Panicin 40%
Mais Zein 55%
Ris Oryzenin 5%
Sorghum Kafirin 52%
Teff Penniseiten 11%
Cøliaki har lenge vært en anerkjent sykdom der pasienten ikke tåler hvetegluten. I følge FHI får pasienten kjente symptomer som løse, hyppige avføringer og noen ganger forstoppelse. Avføringen kan ha unormal farge, lukt og konsistens. Cøliaki kan føre til betennelse i tarmen og føre med seg mange andre symptomer.
En glutenintoleranse derimot, er mer skjult og et inntak av en glutenrik matvare vil gi symptomer etter dager, uker. Det kan gi symptomer lignende cøliaki med vondt i magen, uregelmessig og kanskje sjelden fast avføring. I tillegg kan det gi oppblåsthet, hjernetåke, dårlig hukommelse, hodepine/migrene, eksem, psoriasis, vonde ledd og muskler, og ifølge Dr. Osborne, mange andre autoimmune sykdommer.
Fordi gluten kan ødelegge tarmveggen, så kan mennesker med gluten intoleranse lide av mangler fordi de ikke tar opp næringsstoffer fra maten. De kan være overvektige, men også under normal vekt. Tarmen kan lege seg godt hvis en slutter å utsette den for gluten men i en helingsprosess må kanskje pasienten ta mange tilskudd av vitaminer og mineraler, probiotika og muligens noen midler for å fjerne uønskede bakterier eller sopp som har fått overvekt i tarmen for å oppnå optimal balanse i kroppen.
Har du glutenintoleranse, så er det sannsynlig at du bør slutte å spise korn og at du vil se bedring i dine symptomer hvis du gjør det. Dr. Osborne foreslår å kutte ut alt korn (se listen over) i 30 dager for å se om det kan ha effekt. Gluten bruker nok 4-8 uker på å komme ut av kroppen, men etter 30 dager vil du kjenne forskjell. Det er erfart at de som går over til “glutenfri” prosessert mat blir bedre en periode, men så får de tilbakefall fordi kroppen reagerer på gluten i de andre korn som er brukt i de matvarene.
Jeg har selv ikke spist korn på mer enn ett år bortsett fra en enkelt gang ute på restaurant eller på besøk for å være høflig. Dette fordi vår datter hadde genotype som viste at anlegget kom fra både meg og faren. De første 6 måneder uten korn gikk jeg ned 10 kilo. Kiloene raste av, men jeg er nå på en stabil og grei vekt for min høyde. Jeg har ikke lenger oppblåst mage full av luft og jeg har avføring daglig. Når jeg går på besøk tar jeg med meg mat jeg kan spise. Jeg kommer inn i de gamle buksene mine og jeg har fått tilbake hukommelsen og det meste av energien. De migrerende vonde leddene og muskelsmerter som jeg hadde før som plutselig vondt i en hofte, så et kne og så en tommel er borte. Nå kjenner jeg bare disse smertene igjen hvis jeg er slurvete med dietten og får i meg gluten.
I tillegg til å passe på at en ikke får i seg korn i noen form av brød, pasta, pizza og lignende er det mange tilsetninger som kan ha glutenlignende stoffer i seg en må være oppmerksom på. På nettsiden til Dr. Osborne ligger det en liste over skjulte mais-baserte ingredienser:
https://www.glutenfreesociety.org/hidden-corn-based-ingredients/
Jeg spiser stort sett rent kjøtt, enkelte fisk og noe sjømat. I tillegg grønnsaker som min datter ikke reagerer på. Vår datter fikk tatt prøver som har gitt henne en liste over matvarer i trafikklys form. Noen hun aldri bør spise og noen som her greie av og til og mange hun kan spise. Jeg forholder meg til det samme da det er sannsynlig at det gjelder meg også og jeg har ikke tatt meg råd til å ta prøver av meg selv i Texas enda.
For oss er det greit å spise grønnsaker som gulrøtter, brokkoli, noe søtpotet, noe potet, salat og mye frukt. Skal jeg ha noe søtt så prøver jeg å holde meg til så ren som mulig sjokolade og enkel salt chips. Det er vanskelig å holde helt klar diett, men det er ikk nødvendigvis dyrere slik det er fremstilt da vi ikke kjøper ferdigprodukter som hevder at de er glutenfrie og ikke egentlig er det. Vi kjøper rene råvarer så langt som mulig. Det finnes en del i frysedisken og det finnes mye i grønnsaksavdelingen. Hjemmebake frøknekkebrød har jeg endt på etter å ha forsøkt å etterligne brød og ikke fått det til. Konsistensen er ikke lik og da kan det like godt være..
Under har jeg lagt min oppskrift på frøknekkebrød.
Helenes frøknekkebrød oppskrift:
Sett ovnen på 160C (150C ved varmluft)
Bland
200 g gresskarfrø
60 g chiafrø (mye oxalsyre så obs ved leddplager)
75 g sesamfrø (ikke alltid inkludert)
50 g linfrø
1 ts salt (tilpass til din smak og behov)
15 g psyllium husk (loppefrøskall)
4-5 dl vann (varmt)
Ha det tørre i og rør godt så psyllium ikke klumper seg til det blir en ganske seig masse. Stryk deigen utover et bakeark. Det bør gi 1,5 eller to langpanner. Stek i 20 minutter på den ene siden, ta ut og vend hele flaten på benken og skjær i passe firkanter, stek på den andre siden i 20 minutter til. Da bør de være passe crispy. Det går an å putte mandelmel i for å gi litt mer substans, men jeg gjør ikke det da jeg ikke tåler det så godt heller.
Kilder og ressurser hvis du vil lese mer:
No Grain, No Pain av Peter Osborne. ISBN 978-1-5011-2169-2 (pbk)
https://nhi.no/sykdommer/barn/magetarm/coliaki-symptomer
Maren fri fra ME – Geir-Ståle Angeltveit – kan kjøpes i norsk bokhandel.
Podcast med Geir-Ståle Angeltveit - https://www.youtube.com/watch?v=WAT8MiQUhIE